Før du fyller taket ditt med downlights, er vårt råd å tenke gjennom hvilke deler av boligen du vil fremheve. Riktig plassering er viktig for en pen og effektiv belysning. Med for mange downlights risikerer du et flatt og lite flatterende lys, og feil plassering kan virke blendene, rotete eller gi for dårlig belysning.  


Våre tips om plassering:

Hvor trenger du lys?
Tenk over hvor du har behov for lys gjennom hele døgnet. Store vinduer som slipper inn mye dagslys hjelper lite når sola har gått ned. Noen ganger trenger ulike deler av rommet mer eller mindre belysning. Kanskje du har en arbeidsplass eller lesekrok i stua som trenger mye lys, og en TV –krok med en mer avslappet atmosfære? Ofte får du best resultat med en kombinasjon av downlights, bordlamper, vegg- og stålamper. Vi anbefaler vi ofte å montere en dimmer, slik at man kan tilpasse lysstyrken etter behov. På kjøkkenet trenger du lys over kjøkkenbenken. Monter gjerne downlights rett over kanten av benkeplaten, så du får godt arbeidslys uten irriterende skygger. Hvis du ikke ønsker å senke hele taket, kan du montere lampene på kasser eller lister langs kantene.  

Belysning og møblering
Tenk gjennom hvordan rommet skal møbleres før du planlegger hvor du skal plassere downlights. Lysene bør for eksempel ikke monteres tett inntil høye reoler og skap. Lys rett over TV-en vil gi gjenskinn i skjermen, og rett over sofaen eller senga kan det blende og forstyrre.  

Dropp symmetri
Downlights trenger ikke plasseres symmetrisk for å se fint ut. Tenk heller over hvilke deler av rommet du vil fremheve. Lysene bør heller ikke plasseres for tett. Skal du ha lys i hele taket er ca. 120 cm mellom hvert lys et greit utgangspunkt. Skal du lyse opp veldig mørke områder kan du sette de litt tettere.  

Blåskjær med LED downlights?
LED downlights er mindre brannfarlig enn halogen, og bruker mindre strøm. For å unngå et blålig lys kan du velge lyspærer med fargetemperatur på 2700 Kelvin.  

Ta kontakt for å få gode råd om belysning i din bolig.


Lysende førsteintrykk


Riktig belysning er viktig. Gangen er førsteinntrykket og arena for både velkomst og avskjed. Allerede her skal gjestene få inntrykk av hvem som bor i huset, og hvordan de har valgt å innrede sitt hjem.

Riktig belysning
Når vi forlater boligen er gangen det rommet der vi stopper opp, kler på oss, tar en siste sjekk i speilet, og siste sjekk om huset kan forlates. Er strømmen slått av, er lyset slukket? Belysningen til garderobeskapet bør plasseres slik at lyset kommer inn i skapet, og være sterk nok til at du kan skille en mørkblå frakk fra en sort. Downlight og spotlight er ideelt, plassert slik at de lyser opp skapet.

TIPS

Viste du at elektrikeren kan montere en bryter slik at du kan slå av alt lyset i hjemmet ved hjelp av én eneste bryter?